Gom

GOM vertrouwt op nieuw beleid

GOM vertrouwt op nieuw beleid
BESCHEIDEN PRODUCTIE IN 2023
In afwachting van het nieuwe regionale ruimtelijke ordeningsbeleid van de vijf Duin- en Bollenstreekgemeenten rapporteert Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) over een bescheiden herstructureringsproductie in 2023. De gemeenten werken momenteel aan het actualiseren van hun Intergemeentelijke Structuurvisie. GOM vertrouwt erop dat dit volgend jaar zal resulteren in helder beleid en planologische duidelijkheid voor de toekomst van de Greenport.
In 2023 is 1 ha 1e klas bollengrond onttrokken (planologisch onherroepelijk) en is 1,2 ha nieuw 1e klas bollenteeltareaal gerealiseerd (planologisch verankerd). Voorts zijn bollengrondcompensatiecontracten gesloten voor in totaal 1,8 ha te onttrekken bollengrond en productiecontracten voor in totaal 2,8 ha nieuwe 1e klas bollengrond. De bollengrondbalans blijft positief. Per 1 januari 2024 bedraagt deze +18,4 ha. Sinds 2011 (het begin van de metingen) is er ruim 18 ha meer 1e klas bollengrond in de streek aanwezig. GOM heeft vorig jaar 8 bouwtitels voor Greenportwoningen verkocht (planologisch onherroepelijk geworden) en nieuwe contracten gesloten voor in totaal 29 Greenportwoningen waarvoor de noodzakelijke planologische procedures door de gemeenten zijn gestart. GOM heeft er sinds 2011 voor gezorgd dat in totaal 34 ha aan verouderde bedrijfsbebouwing duurzaam uit de streek is verwijderd.
Onno Zwart, directeur van GOM ziet in het vorig jaar vastgestelde evaluatierapport van de Intergemeentelijke Structuurvisie een hernieuwde bevestiging van de eigenlijk al in 1996 met het Pact van Teylingen ingezette koers om de Greenport en het daarmee onlosmakelijk verbonden landschap niet alleen te behouden, maar ook te versterken. GOM blijft daar graag haar bijdrage aan leveren.
GOM is opgericht in 2010. De Greenportgemeenten zijn gezamenlijk aandeelhouder. GOM heeft als taak het ruimtelijk herstructureren en moderniseren van het buitengebied van de Duin- en Bollenstreek. Het doel van de aandeelhouders is een economisch en ruimtelijk vitale Greenport in een aantrekkelijk landschap. GOM heeft geen ruimtelijk ordeningsmandaat. De overheid (gemeenten en provincie) is verantwoordelijk voor het ruimtelijk beleid en alle daaronder begrepen beslissingen over de ISG, omgevingsplannen en het al dan niet toestaan van ruimtelijke ontwikkelingen, waaronder bedrijfsuitbreiding en woningbouw. In het verlengde daarvan draagt GOM bij aan de uitvoeren van deze overheidsbesluiten door middel van bollengrondcompensatie, de verkoop van bouwtitels voor Greenportwoningbouw, het verstrekken van financiële vergoedingen voor het produceren van nieuw bollenteeltareaal, het “opruimen” van verouderde bedrijfsbebouwing en voor landschapsontwikkeling en het realiseren van opvanglocaties voor greenportbedrijven. GOM zorgt zelf voor de bekostiging van de herstructurering en werkt daartoe met een gesloten financieel systeem zonder winstoogmerk. Alle inkomsten zijn bedoeld voor de herstructureringsoperatie. Greenportwoningbouw en bollengrondcompensatie zijn de belangrijkste kostendragers voor de herstructurering.
Het Jaarverslag 2023 van GOM is beschikbaar via de website van GOM: www.gomdb.nl.
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met GOM, telefoonnummer: 0252 – 341150, e-mail: info@gomdb.nl